od Incubus » 27 Jan 2019, 18:38
Len pre klarifikáciu: uvedomuješ si, že pripodobnenie k alkoholikom môže vyznieť docela urážlivo, že? Alebo ti to nevadí?
Verím, že sú ľudia, ktorí uverili, že ich cestou je to, čo popisuješ ty ako "celoživotná absencia". Verím, že chcú byť šťastní. Verím, že oni veria, že Boh im to šťastie dopraje v budúcom živote za to, aké veľké bremeno mali v tomto. Ale neverím v to, že je to bremeno, ktoré od nich Boh reálne chce. Je to ale zaujímavé - vidíš tu pred sebou svedectvo človeka, ktorý sa predtým rozhodol ísť cestou, ktorú ty popisuješ. Maximum, čo sa k tomu zmôžeš, je povedať, že je to "Zaujímavý a bolestný príbeh...", ale samozrejme k tomu musíš povedať o bláznovstve kríža. Ako keby to bola taká malá milá barlička - keď je niečo iracionálne, ale cítim, že moja viera mi to hovorí, poviem "bláznovstvo kríža". Čo mi v tom celom chýba je skutočne počúvať. Naučené či veľmi dúfajúce formulky o "zlom mainstreame" a "klasickom priateľstve", to je také... odtrhnuté od života. Chápeš, je iné povedať "ja toto žijem, ja toto prežívam takto" a podobne a je iné vysúkať zo seba "takto by sa to malo, takto to Boh chce". A to je to, čo z tvojich úst akoby nezaznieva, alebo to tam nejak neviem v týchto príspevkoch vidieť. Vidím "takto to Boh chce", ale nevidím "ja toto prežívam takto". A to teraz nehovorím o "strane B", alebo ako je po novom označovaný prúd LGBT, ktorí vidia svoju cestu v celibáte - aj tam sa dajú nájsť svedectvá, ktoré vedia byť osobné a prínosom. Aj keď je tiež pravda, že čoraz častejšie sa stáva, že ľudia, ktorí tieto svedectvá priniesli, po 20 rokoch prichádzajú so svedectvom, ktoré už nehovorí to isté.
Pokiaľ chceš ísť na to Písmom a rozhodneš sa namiesto svojho prežívania vytiahnuť citáty, preventívne teda s tým skúsim aj ja a odporučím ti Pieseň piesní. Prečítať. Celé. A nebrať to v tom význame, ktorý zvyknú prisudzovať biblisti starší ako 80 rokov. Nejedná sa o žiadnu alegóriu, či metaforu toho, ako Boh miluje svoju Cirkev. Prečítaj to pokiaľ možno bez žiadnych pomocných prvkov, bez žiadnych vysvetľujúcich pasáží, bez žiadnych okrás. Skrátka tabula rasa.