- plne zdieľam jeho názor a posúvam ho ako som ho dostal:
"Verona Šikulová si dovolila mať názor - aj drží gayom a lesbám palce, aj ich dúhový pride nepovažuje za celkom kóšer zvládnutú akciu. a napísala to do novín. síce do trafených, ale predsa. a to sa nesmie. to sa trestá urážaním, ponižovaním, blokovaním.
všelijaké dúhové a riečanské vám následne vysvetlia, kde je sever. mám chuť na to isté. nech si ma tí, čo nepripúšťajú iný názor, bloknú.
pride chystá svoj siedmy ročník. usporiadatelia by už mohli vedieť, že tadiaľto cesta k presadeniu ich požiadaviek nevedie. logika hovorí, že ak sa takto roky nedarí presadiť ani ň z toho, čo požadujem, treba zmeniť stratégiu. jasné, ak stačí pár fotogalérií v médiách, všetko v poriadku, organizátori však deklarujú iné.
v tejto komunite sa kritika nenosí. skritizovať akýkoľvek atribút "prajdu" je osobná urážka. môžete to myslieť akokoľvek dobre, nemáte nárok. inak ste militantní katolíci, chromíkovci, ľudia, čo nič, nepochopili, primitívi, ktorí ubližujú a ktovie, čo iné.
že snahy danej komunity ignorovala aj jednofarebná vláda smeru (jediná šanca na presadenie toho, čo chcú), ich nevyrušuje. myslia si, že v kombinácii toho istého smeru, bigotnej sns a šialeného mosta to bude inak. heuréka.
mám dosť kamošov a kamošiek z lgbt komunity, aby som mohol pokojne napísať, že väčšina z nich na pride zvysoka serie. na to dokonca ani netreba mňa, stačí si vypočítať, koľko by ich na pride optimálne malo byť, ak tvoria štyri percentá spoločnosti.
jeden z ich zástupcov ma pritom presviedčal, že ich je v spoločnosti desať percent. kde sú tie státisíce? žeby mali pride v paži? až toľkí? lebo v ba aj košiciach sa ich schádza koľko? promile? a aj to je medzi nimi solídna časť hetero, ktorí s nimi sympatizujú. viem to, bol som na troch "prajdoch" osobne (odkaz pre nariekajúce dúhové a riečanské, že šikulová nebola).
s mojou drahou ženou máme veľa kamošov homošov. aj tu, okolo krtíša. žijú v pároch, vychovávajú deti (šok, čo?), nie sú o nič promiskuitnejší ako hetero kolegovia. normálni ľudia. debatujeme často. veľmi často. ich názor je, že pride nepotrebujú. keď ich oslovím s prosbou o rozhovor do novín, len sa smejú - a načo? časti z nich pride doslova prekáža, časti je to jedno.
pamätám si, ako práve militantná časť lgbt komunity (čírou náhodou účastníci "prajdu") doslova vyhnala z blogu jedného z našich najlepšich blogerov. poznal som ho osobne. dovolil si však mať svoj vlastný názor - s priateľom žije na dedine, žiadne problémy nepociťujú, nič im nechýba, okolie na dedine ich toleruje, pride nepotrebujú.
diskusia pod článkom z nich urobila špinavých zradcov vlastnej komunity. chalan svoj blog radšej zrušil, neustál tú nenávisť "vlastných".
s odstupom rokov si dovolím zverejniť mail, ktorý mi vtedy napísal:
"Keby som mal charizmu aktivistu a odvahu politika.
Pán Sudor, poďakoval by som ľuďom v tejto krajine a sklonil by som sa pred každým jedným, ktorý počas svojho života zmenil, alebo upravil svoj názor k homosexualite smerom k tolerancii.
Keby som mal charizmu aktivistu a pevnosť politika, povedal by som ľuďom o svojom najvnútornejšom šťastí, ktoré prežívam vždy, keď sa človek zastane človeka. A za každý internetový príspevok, kde víťazí tolerancia. Opísal by som, ako sa niekde v hĺbke mňa vždy rozžiari nová hviezda, keď počujem priateľov hovoriť o homosexualite s pochopením. Ich rozhorčenie voči netolerancii druhých je pre moju dušu ten najkrajší balzam.
Spomínam si na seba v puberte, kedy jediný verejný obraz o homosexuáloch nastavovala nejaká humorná dvojica v slovenskom rozhlase. Spomínam si na svojich rodičov, ktorí zhrození a ovplyvnení touto reláciou celé noci plakali, že jediné, čo ma čaká je výsmech. To nevedeli, že sa mi deti smiali, naháňali ma a bili už vtedy. Poznáte ten pocit, keď utajíte vlastné utrpenie, len preto, že viete, že tým ublížite druhým? Keď sa rozhodnete, že si to radšej pretrpíte všetko sám a v tajnosti?
Tolerancia bola vtedy otázkou rebelstva. Bol som presvedčený, že v dospelosti budem musieť z tejto krajiny odísť.
Ale dnes sa mi už nikto nesmeje. A ja žijem stále tu. Rodiny mňa a môjho priateľa sa roky stretávajú a sú k nám plní lásky. A to pre všetkých sme boli akási nepríjemná obtiaž. Každý z našich príbuzných si musel prejsť vlastným príbehom. Vlastným testom: čo o nás povedia susedom a známym.
Aké jednoduché byť gayom a povedať že ma nikto nezaujíma. Ale absolútne nikto nepíše o príbuzných, rodinách, rodičoch, ktorí si prešli kvôli nám rovnakou traumou. Myslíte si, že je to jednoduché? Nikto sa im nikdy verejne nepoďakuje. A pritom mám niekedy pocit, že oni to zvládli lepšie ako ja.
Keby som mal charizmu aktivistu a pevnosť politika, sklonil by som sa pred každým členom našich rodín, ktorí nás milujú natoľko, že kvoli nám prekračujú svoje vlastné hranice uvažovania. Sklonil by som sa pred každým, kto nás neodsúdi, lebo ja si pamätám, keď to dokázal len málokto.
Dnes je moderné mať názor. Stáť si za svojim. Nediskutuje sa za účelom pochopenia, ale za účelom presadenia seba. Ale kebyže majú mať tento postoj všetci, nikdy sa nestaneme tolerantnejšími.
Pán Sudor ja som pochopil, že jediné, čo spraví túto spoločnosť šťastnejšiu, je ochota meniť vlastné názory. Ja som si zažil, aké to je, keď viac ako naše názory je pochopenie. Pochopenie pre druhého človeka, pre jeho chyby, pre jeho slabosti, pre jeho potreby. To je princíp vďaka ktorému teraz ja môžem so šťastím žiť v tejto krajine. Princíp: že ma niekto pochopil. Nemusel, ale urobil to. A to je ten najkrajší pocit na svete.
Keby som mal charizmu aktivistu a pevnosť politika toto všetko by som ľuďom povedal. Ibaže ju nemám. Pekný deň..."
na záver - áno, kritizujem tých, čo sa neustále dožadujú tolerancie od zvyšku spoločnosti. tí, čo sa idú zblázniť za to, aby ich iní pochopili, lenže maj iný názor na pride (nie na samotné ich požiadavky, s ktorými súhlasíme) a označia ťa za človeka s rétorikou koncentrákov. nadávajú na chromíka a pritom sú jeho odrazom. také je to jednoduché.
moja drahá a múdra manželka to riekla skvele - "odpaľujú vlastných. nás, čo pri nich stojíme. ich problém." (z facebook)